enerON Magyarország Ltd

európai led világítástechnika

  enerON
       a led fénycső specialista  

 

enerON » megoldások » világítás felújítás korszerűsítés

eneron professzionális led világítás felújítás korszerűsítés led fényforrások 

led világítás felújítás

Mindenkinek fontos lett a világítási költségek csökkentése, a gazdaságtalan világítási rendszerek felújítása. Rövid áttekintést adunk az elavult és drága, régi világítási rendszerekről, és a ma már elérhető, korszerű és megbízható ledes fényforrás megoldásokról. A világítás felújítás műszaki és  pénzügyi lehetőségeiről.

 

a mai helyzet a kölönböző elavult lámpák és a korszerű fényforrások

izzólámpaAmivel minden nap találkozunk, az a lakásokban, háztartásokban  általános, hagyományos izzólámpák. Nagyon kellemes, talán a legjobb, legszebb a fényük, de sajnos rövid az élettartamuk (1 év, 1000 óra) és nagyon sok energiát fogyasztanak, mert kicsi az egy watt elektromos energiából előállított fény mennyisége. Ez az oka, hogy, megkezdték a forgalomból való kivonásukat.

A régi izzólámpák helyére ma már a legjobb megoldás a LED lámpa becsavarása, mert a szinte elenyésző, a 10% fogyasztás sok-sok forint megtakarítást jelent, hiszen valóban sok éves, nagyon hosszú az élettartamuk. Mindenképpen figyelni kell azonban, arra hogy csak kellemes fényű, körkörös sugárzású, és csak minőségi ledes lámpákat vásároljunk meg.

Ahol ilyen, hagyományos izzót használnak, ott az energiafogyasztás szempontjából elvileg jobb lehetne a fénycső, vagy az utóbbi időkben eléggé elterjedt, úgynevezett "energiatakarékos kompakt lámpák", amik valójában

kompakt lámpa fénycső

fénycsövek, csupán a fénycső  kisebbre összetekert, "kompakt" változatai. Éppen ez az oka, hogy általános tapasztalatok szerint, nem váltották be a reményeket. Durva hátrányuk a "homályos" fényük, a szemkárosító UV sugárzás, a kellemetlen zúgás, és mert nem bírják a gyakori kapcsolgatást, nagyon hamar tönkremennek.   Megbuktak a gyakorlatban.

Hasonlóan rossz a helyzet a boltokban és üzletekben használt konpakt lámpákkal, ahol a nagyobb napi használat miatt fokozottan rossz az ott dolgozóknak, és a vásárlók miatt is kifejezetten hátrány, ha gyenge és kellemetlen a világítás

Az iparban, kereskedelemben általánosan használt fluoreszcens, különféle méretű, T8, T5 "neonfénycsövek már nagyobb fényt és jóval kisebb fogyasztást tudnak, így ma ezek a leggyakoribb ipari, kereskedelmi, irodai fényforrások. Sok évtizeden keresztül, ha nem is hátrányok nélkül, de kiszolgálták az világítási igényeket. Jellemzőjük, hogy vibrálnak, zúgnak, szétégetik a foglalatokat, a búrák elsárgulnak, a szemnek egészségtelen, káros UV-t sugároznak. Az is hátrányuk, hogy egy-két hónap alatt mintegy húsz százalékkal esik az induló fényük, ami év-két alatt akár felére is lecsökkenrossz fénycsövek

"neon", fluoreszcens, hagyományos fénycső

Fénycsöves lámpatestekben néha kicserélik a régi fojtót, és helyére jön az EVG elektronikus előtét. Ezzel mintegy 10-15% energiát lehet megspórolni, de az a másik oldal, hogy az elektronikus előtétek érzékenyek, elég könnyen és gyakran tönkremennek, cseréjük pedig nem olcsó dolog. Elég rosszak a tapasztalatok, nem igazán jó döntés, nem igazi előrelépés

Szintén a fénycsövek kihalását próbálta késlelteni a T5 méretű fénycső, és a T8 foglalatba helyezhető T5 konverter. Ez egy kifejezetten drága toldozgatás, az eredménye eléggé kétséges, mert műszakilag bizonytalanok, érzékenyek a csövek, pénzügyileg pedig nagy a beruházás, kicsi a megtakarítás, az ára és a tulajdonságai korántsem optimálisak.

Hasonlóan nem megoldás már az sem, hogy a régebbi, sima halofoszfátos csövek helyett, kicsit feljavított, többsávos fénycsövek is kaphatók. Ezeknek valamennyivel jobb a hatásfokuk, de többe kerülnek, és a legfontosabb dolgok persze semmit nem változnak. Lejárt a régi fénycsövek ideje. A világ már továbblépett.

Szerencsére nem terjed el, egy csodaszerként kínált, valójában brutális dolog, az indukciós lámpa, a rövidhullámon gerjesztett fénycső meghajtás. Talán nem is kell taglalni, hogy mekkora hiba ilyent alkalmazni. A fénycső alapvető működése megmaradna, ellenben ezrével építenénk be az emberek feje fölé nagy teljesítménnyel sugárzó rádióadókat ...

A korszerű a LED fénycső világítás. A fluoreszcens, higanyos fénycsövek korszerű alternatívája a LED fénycső. Ott tart a technika, hogy a jó minőségű ledes fénycső, műszaki tulajdonságait tekintve teljesen csereszabatos, kompatibilis a régivel, és szinte minden szempontból jelentősen meghaladja a fluoreszcens fénycső képességeit. LED fénycső használatával LED fénycső használatával azonos, vagy nagyobb fény mellett 60-70% költség csökkenés , nem zúg, nem vibrál, nincs veszélyes UV fény, nincsen környezet romboló higany tartalom. A csere nagyon egyszerű. Márka és típus függvényében, akár semmilyen átalakítást nem igényel,  mert a hagyományos fojtó benn is maradhat, így a csere nagyon egyszerű, pont annyi, mint eddig. Régi fénycső ki, régi gyújtó ki, új fénycső be, új gyújtó be. 

A ledes fénycső mindhárom szokásos méretben, 600mm, 1200mm, 1500mm hosszúságban létezik. Teljesítménye általában 10W, 20W, 30W, a régi 18+8W, 36+12W, 58+14W helyett, így az új fogyasztás csak 40% körüli érték, a teljes költség megtakarítás pedig ennél is több, mert elmarad a csere, a karbantartás, és csökken a klimatizálási veszteség is. Kaphatók általános világításra való és speciális alkalmazásokra tervezett típusok, extrém kis teljesítményű, extra nagy fényű, húspultba, növénytermesztéshez való, és por és pára ellen védett típusok is.

Újdonság, hogy a régi fénycső, az irodai mennyzeti lámpatest nagyon jó kiváltható komplett ledes panel beépítésével is. Ekkor nem csupán a fénycsövet váltják ki, hanem az egész régi armatúrát, és helyére egy méretében azonos, ledes lámpatest kerül, ami sokkal könnyebb és szebb, és nagyobb és jobb fényt tud sugározni. 

FONTOS! Kiemelten fontos megjegyezni, hogy a döntés műszakilag és gazdaságilag fokozott körültekintést igényel ! A piacon nagyon kevés jót, és nagyon sok távol-keleti, kétes minőségű és tudású terméket kínálnak, sokszor nevetségesen alacsony áron. Természetesen nem az a baj, hogy olcsó, hanem a nagy baj a technikai paraméterei, a kívülről nem látható minősége, a felhasznált alkatrészek, az elektronika, és a gyártás silány színvonala. Egy döntésnél több műszaki szempontot kell együttesen és gondosan mérlegelni, mint a fogyasztás, a fény mennyisége, a fajlagos fény/teljesítmény érték, a színhőmérséklet, a színvisszaadási index, és a konstrukció egésze.

Egy komoly ledes világítás korszerűsítés, egy ilyen súlyú beruházás nem az otthoni garázs lámpa kategóriája, nem a webshopos ledes vegyesboltok hozzáértése és kompetenciája. Sokan megégették már magukat, sok pénzük bánta. Ipari felhasználás, üzeletek, iskolák világítás korszerűsítése esetében egy felelős műszaki és gazdasági döntéshozó csak minőségi termékekre bízik egy sok millió forint súlyú, sok évre szóló beruházást. 

ipari lámpa

.

Ipari, nagy teljesítményű lámpák, fémhalogén, higany és nátrium lámpák leginkább kültéri, utcai alkalmazásra valók, ezek tisztán energetikailag nézve viszonylag hatékonyak, jelentős negatívumuk azonban, hogy drágák, nagyon magas a hőmérsékletük, rossz a fényük, és jelentős a karbantartási költségük. Beltéren nem is túlságosan elterjedtek, ahol felszerelték, ott is igyekeznek kicserélni őket. Ma már teljesen korrekt módon kiválthatók, mert az azonos fényt adó, ledes fényforrás-lámpatestek felszerelésével igazán hosszú élettartamot és itt is nagyon komoly, 60-80% megtakarítást lehet elérni. Természetesen körültekintően kell eljárni, csak minőségi, megbízható termékeket érdemes alkalmazni. 

.

Kicsit más a helyzet a kültéri térvilágítás, az utcai világítás esetében. A lámpák fogyasztása nagy, karbantartásuk bonyolult és nagyon költséges, így ezeknek a kiváltása is nagyon fontos lenne.

A valóságos, tényleges helyzet azonban az, hogy az utcai lámpákat ma még a ledes utcai lámpák még nem képesek megfelelően helyettesíteni. Ma még nem képesek arra, hogy elegendő fényt, megfeleleő sugárzási karakterisztikát, alacsony fogyasztást, hosszú élettartamot, és valaha is megtérülő gazdasági paramétereket együttsen tudjnak megvalósítani.

Ipari térvilágítás alkalmazásokban erősen egyedi mérlegelés kérdése, de bizonyos esetekben már elérhetők műszakilag és pénzügyileg hatékony megoldások. 

Ipari lámpák és fénycsövek esetében néha előkerül a nem túl eredményes, feszültségcsökkentéses technika. Ezzel valóban elérhető 10-15-20% energia megtakarítás, de a fény jelentős csökkenése a következmény. Jellemzője, hogy ugyan viszonylag egyszerűen megvalósítható, de csak nagyobb darabszámú, csoportba kapcsolt lámpáknál lehet alkalmazni, és nem engedi a gyakori kapcsolgatást.

 

világítás korszerűsítési döntések

Legyen szó akár energiafaló, rossz világítási rendszerről vagy elöregedett lámpatestekről, egy idő után nem lehet halogatni a felújítást. A korszerűsítést érdemes műszaki és pénzügyi szempontból is gondosan mérlegelni, mert nagyon jelentős világításiköltség csökkentést lehet elérni, gyors megtérüléssel, és azonali pénzügyi eredménnyel. Akár beruházás nélkül is. 

számítás, döntés, felújítás

Ma már nyilvánvaló tény, hogy ma már a LED világítás az igazán korszerű, gazdaságos megoldás.  Jó minőségű, megbízható termék választása esetén pedig  a led világítás  a ma létező  legjobb  műszaki és gazdasági  megoldás.

 

enerON led lighting európai fejlesztésű, európai minőségű, európai színvonalú termékek, a világ vezető gyártmányai.

Irodák, ipari csarnokok, raktárak, üzletek, boltok világítására készített, kiváló paraméterekkel  bíró,  nagy  megbízhatóságú,  professzionális  fényforrások.

lényeges mérlegelési szempontok

Legyen szó akár rossz világítási rendszerről vagy régi, elöregedett lámpatestekről, egy idő után nem lehet halogatni a felújítást. A döntés során mérlegelni kell a műszaki előnyö ket és hátrányokat, a beruházás megtérülését, az elérhető megtakarítás nagyságát.

világítás felújítás

- A közvetlen energia megtakarítás, a régi és az új villamos energia fogyasztás nagysága. Nem köztudott, de a fénycsövek és a hgl, fémhalogén lámpák megadott, névleges teljesítmény (W) értékénél a valóságos fogyasztás jóval nagyobb. Például egy átlagos 36W névleges értékű, 1200mm hosszú fénycső fogyasztása fojtóval együtt 48-50-52 W !

- A csere és karbantartás gyakorisága, anyag és munkaigénye, költsége. A fénycsövek, előtétek, lámpatestek a nagy hőmérséklet, és az UV fény hatására tönkremennek, elöregednek, elporladnak, elégnek. Nem mindegy, hogy mennyibe kerül (akár megbízással, akár belső céges rezsióradíjjal számolva) a csere, javítás, karbantartás költsége. Vannak esetek, például ipari csarnokok, magasban lévő lámpák, közterületek, ahol a karbantartás, a hozzáférés kifejezetten bonyolult, és költséges

- Szempont lehet még a környezet és a fényforrások magas hőmérséklete, mert sok helyen kifejezetten hátrányos, hogy többlet meleget visznek be a térbe, mert az rontja a munkakörülményket. Néha pedig még akár veszélyes is lehet a hgl, és fémhalogén lámpák akár robbanásra is képes, tűzforró hőmérséklete.

- A klimatizálási energia nyereség is jelentős tétel olyan helyeken, ahol, a térbe bevitt (eddi nagy világítási) teljesítményt a klíma berendezésnek ki kell vinnie, el kell szállítania. A használatos klímák gyakorlati hatásfoka 2-2,5 körüli érték, azaz a helyiségbe bevitt, kiszállítandó (világítási) teljesítmény 40-50%-a még plusz a klíma fogyasztása. Ez azt jelenti, hogy ha megspórolunk 100 W bevitt energiát a világításban, akkor a klímagép kisebb fogyasztása miatt ehhez még hozzájön kb. plusz 40-50 W. A téli-nyári hűtés-fűtés megoszlás miatt, éves szinten a fele, azaz 20-25 W a klíma miatti többlet spórolás.

- A kellemes fényérzet pedig szinte mindenhol lényeges, mert egy irodában, egy üzemben, ahol órákat kell mesterséges világításban dolgozni, ott a rossz fény miatt szemfáradtság, szembántalmak keletkezhetnek, amit mindenképpen el kel kerülni. Fontos a fényérzet a kereskedelmi üzletekben is, hiszen jelentősen befolyásolja a vásárlók benyomását, hangulatát, emeli az üzlet forgalmát, ha a vevőnek jól megvilágított helyen, kellemes látványban van része.

- A környezetvédelmi tényezők is ma már egyre inkább előtérbe kerülnek. Nem mindegy, hogy egy fénycső esetén veszélyes hulladékról, szemrontó UV fényről, higany, halogén, ólom tartalomról van szó, vagy egy led alapú világítás esetén ezektől mentesülünk, és még komoly CO2 megtakarítást is elérhetünk.

műszaki és gazdasági optimum

Ezeket átgondolva lehet választani ... lehet már elavult megoldásokat választani, neon fénycsöveket, fémhalogén lámpákat felszerelni, T5-ös, vagy elektronikus előtétes fénycső armatúrákra költeni, vagy éppen feszültségszabályzós technikát bekötni ... és lehet a megbízható, kiemelkedő megtakarítást eredményező profi LEDes fényforrásokat telepíteni. Aki jól átgondolja az tudja, hogy egy már ma is elavult technológiát nem szabad újabb évekre konzerválni, ... már ma is  elavult megoldásokba nem érdemes beruházni. 

A gazdasági tapasztalatok azt mutatják, hogy valóban nem érdemes olyan beruházásba belemenni, ami ugyan viszonylag olcsó, és kevés költséggel jár, de már túlhaladott technika, és nem is eredményez néhány százaléknél nagyobb megtakarítást. A világítás nem egy évre szól, és egyértelműen jobb pénzügyi döntés az olyan megolás, ami ugyan most kicsit többe kerül, de korszerűbb, tartósabb, és sokkal nagyobb tiszta hasznot hoz a számlára. Partnereink számára elérhető lehetőség a beruházás nélküli korszerúsítés is, amikor azonnal jelentkezikr pénzügyi eredmény ... akár  egyetlen forint beruházás nélkül is.  enerON financing 

világítás megtakarítás számítás

A műszaki és gazdasági megfontolások végén, négy-öt szám, amit egy döntéshozó mérlegel. A lényeg, hogy mi történik a következő öt év alatt, ha minden marad úgy, ahogy van, és nem lépünk semmit, és mi történik akkor, ha felújítunk, és bevezetjük a legjobb megoldást. Mibe kerül, és mennyi hasznot hoz. A következő években előttünk álló energia áremelkedéssel, az elmaradó csere és karbantartási költségekkel együtt, kompletten.

 

+  5 év RÉGI világítási költsége

-   5 év ÚJ világítási költsége

=  MEGTAKARÍTÁS

-   Beruházás

.................................................

TISZTA HASZON

                                   

A MEGTAKARÍTÁS SZÁMÍTÁSI PÉLDA jól mutatja, hogy milyen arányú költségcsökkentések érhetők el.  A konkrét helyzetben a helyi adatokkal, az adott fényforrás típusokkal, az éves és napi használati időkkel kalkulálva elkészítjük a műszaki és gazdaságossági számításokat, és közösen egyeztetve kialakítjuk a legjobb és legtöbbet hozó világítás korszerűsítási megoldást
.

Európai minőségi termékek, a világon ma elérhető egyik legjobb fényforrások. Általános és speciális alkalmazásokra, ipari, irodai, kereskedelmi helyekre, irodákba, üzemcsarnokokba, raktárakba, magasraktárakba, boltokba, üzletekbe.

led világítás felújítás korszerűsítés európai minőség öt év garancia

Chrome 1024x768    all rights reserved © enerON 2009      enerON Europe Magyarország Kft.