enerON Magyarország Ltd

európai led világítástechnika

  enerON
       a led fénycső specialista  

 

led világítás felújítás korszerűsítés gyakorlati tapasztalatok

csarnok világítás

 A LED a ma ismert legjobb fényforrás, és ott tart a világ, hogy világítás felújítást már nem érdemes más, régi, elavult technikára alapozni. A ledes fényforrások high-tech eszközök, melyek relatíve nagyobb beruházást igényelnek, azonban az élettartam, az általuk elérhető megtakarítás, a létrejövő tiszta haszon messze kiemelkedő értékeket mutat.   ... ma már nagyon megéri ...

led világítás elvárások

Amit a felújítás során egy felhasználó jogosan elvár, az az, hogy a ledekkel produkált megvilágítás nagyjából olyan, vagy jobb legyen, mint a régi fénycsöves világítással, hiszen sötétet csinálni ingyen is lehet ... Szinte mindenhol fontos a létrehozott fény minősége is, az, hogy végre nem villogó, bántó, tompa, mint a régi fénycsöveknél, mert a jó ledek karakteres, kiváló  fényérzetet keltenek. Irodákban és üzemekben szükséges az ott dolgozóknak, az üzletekben pedig az áruk felélednek, szinte kínálják magukat. A direkt energiafogyasztás csökkenés mellett erős elvárás a led világítástól is, hogy megfelelő fénye, színe, és telítettsége legyen, hogy megbízható, karbantartás mentes üzemeltetést eredményezzen, és hogy felújítás esetén a legkevesebb változtatást kelljen tenni, a jelenlegi lámpák helyére a lehető legegyszerűbben beszerelhető legyen. Az enerON ledes rendszerek ipari és kereskedelmi környezetben, csarnokokban és üzletekben, a  gyakorlatban is hosszú időn át bizonyítottak, kiváló eredményeket mutatnak.

ipari led világítás

termék minőség

Mint minden komoly műszaki terméknek, a ledes világítástechnikában is egyik kulcskérdés a minőség. Az helyzet úgy áll, hogy nagyon könnyű dolog "lámpának látszó" tárgyakat fillérekért előállítani, és elég nehéz dolog világításra alkalmas, megfelelő fényű, és élettartamú, minőségi led fényforrásokat kifejleszteni és gyártani. Ezek a valóban kiváló tulajdonságok, mint a fogyasztás megtakarítás, a kellemes fény, a hosszú élettartam, csak minőségi termékkel, megbízható gyártóval érhetők el.

led lámpák a világpiacon

Tudni kell, hogy itt is, mint minden másban is, vannak jó minőségű eszközök, és vannak olcsó, és még olcsóbb, de valójában tartós működésre alkalmatlan, távolról-messziről származó ócskaságok, melyek nem felelnek meg az európai minőségi követelményeknek. A led nem csodaszer, nem tart örökké, nem lehet vele mindent megoldani, a ledes lámpák tervezésének és fellhasználásának nagyon komoly műszaki követelményei vannak,   

led lámpa E27LED lámpa szpot

ha pedig ezeket a lámpa gyártók és a felhasználók nem veszik figyelembe, akkor csak bosszúság, és  csalódás a történet vége. Ennek sok példáját látni az egyszerű ledes szpotlámpáknál, de még a fénycsövek és az utcai lámpák esetében is sokan kínálnak, rosszul világító, belül ócska alkatrészekből összerakott termékeket. Többeknek vannak ilyen negatív tapasztalatai, és mivel nem kis beruházásról, hanem sok évre szóló döntésről van szó, ezért érdemes elkerülni az ilyen termékeket, és az ilyen kereskedő cégeket. A különbség nem mindig látszik első ránézésre, de kis odafigyeléssel, a kivitel, a fény, a származás helye sok mindent elárul. Az olcsó, ledes hiperszuperledlámpákkal többnyire csak nagyon ráfizetni lehet, és aki egyszer már megégette a kezét, az már nagyon tudja ezt. Felelős döntéshozó nem kockáztatja, sem a vállalata pénzét, sem a saját pozícióját.

luxok lumenek wattok és kereskedők számháborúja

Gyakori helyzet, hogy aki lépni szeretne, és a ledes felújításban gondolkodik, annak össze kell hasonlítania a régi lámpákat és az új, különböző ledes lámpákat, az egyik ledes céget és a másik ledes céget. Őszintén szólva,  nincsen könnyű helyzetben, mert egyrészt a "messziről jött áru azt mond amit akar", a papír és a weblap mindent elbír, másrészt műszaki szempontokból sem olyan egyszerű ez az egész dolog. A különbőző fényforrások nem könnyen hasonlíthatók össze, nem lehet az adatlap színhőmérsékletét, vagy éppen a lumen értékét szimplán csak összevetni. Egészen másként sugároz egy fénycső, másként egy halogén szpotlámpa, és megint másként egy ledes fényforrás, mert különböző fizikai alapon képződik különböző fény, más spektrummal, más életgörbével, más sugárzási karakterisztikával. Hiába mutat a fénymérő esetleg jó nagy értéket, az lehet, hogy csak a tengelyvonalban ilyen nagy, és hiába olcsó az ár, és fele a fogyasztás, de az biztos, az élettartam rövid lesz, mert gyenge minőségű alkatrészek vannak benne, és gyenge az egész konstruzkció. Aki vállalja a kockázatot, és távol-keleti, bizonytalan, gyenge minőségű terméket vásárol, az várhatja, hogy jó vége nem lehet. Bármennyire nagyon olcsók, és bármennyire is dícsérik a kereskedőik, ezeket a termékeket jobb elkerülni, és csak európai fejlesztésű, európai származású, európai minőségű led lámpákat érdemes vásárolni.

 

led lámpák led panelek led fénycsövek 

ipari, irodai, kereskedelmi világítás 

Ipari csaronokokban, irodákban, kereskedelmi egységekben többségében fénycsöveket használnak, kisebb részben Hgl, és (fém)halogén lámpákat. Ezek ma már minden esetben kiválthatók megfelelő  LED lámpákkal,  LED fénycsövekkel,  LED lámpatestekkel, úgy, hogy legalább azonos megvilágítást és óriási energia és költség megtakarítást lehet elérni. Beltéren már minden világítási helyzet megoldható led technikával, igaz ez az ipari,  nagyteljesítményű mélysugárzókra, a hagyományos fénycsövekre,  és a boltok, üzletek kompakt fénycsöves mennyezeti lámpáira is. Szempont, hogy a világításnak kellemes fényű, természetes fehér legyen, mert nem lehet napi sok órát használhatatlan, hideg fényű lámpák alatt dolgozni, és nem lehet egy boltból sem elriasztani a vásárlókat.

háztatási lámpák

A kisebb fényigényű világítási helyzetek, a szpotok és hangulatvilágítások céljára már lehet találni elfogadható termékeket, de többségében ezek a led lámpák díszítési, belsőépítészeti célokra valók. Ma még nincsen a világpiacon olyan, elfogadható áru és minőségű E27-es, normál kivitelű led lámpa, ami a 60, vagy 100w-os izzó világítását valóban képes helyettesíteni. Ennek megvannak a maga műszaki okai, hogy miért nem lehet még azonos fényt leadó, csereszabatos led lámpákat gazdaságosan gyártani. Még nincsen, de ... már erősen dolgozunk rajta.

térvilágítás, utcai lámpák

Az ipari és háztartási lámpák után a ledek harmadik fontos és ígéretes területe a  térvilágítás, az utcai lámpák új generációja. A települések, közutak jó megvilágítása igazán lényeges, hiszen a megfelelő világítás még a köz és közlekedés biztonságot is erősen befolyásolja. Az önkormányzatok számára ez kifejezetten hivatalos szempont, és fontos számukra a téma anyagi oldala is, az energiamegtakarítás, hiszen a gazdálkodásukban jelentős tétel lenne a közvilágítási költségek csökkentése. Hasonló a helyzet itt is, az esetek többségében, sajnos a ledes utcai lámpák ma még üzletileg-gazdaságilag nem alkalmasak komoly térvilágításra. Sajnálatos, ma még nem lehet az utcai világításhoz megfelelő fényt, megfelelő szórásképet, megfelelő teljesítményt, megfelelő élettartamot, és ugyanakkor megfelelő árat is együttesen megvalósítani. A nem túl távoli jövőben azonban a led lámpák elérik ezt a műszaki szintet, és képesek lesznek ezeknek kihívásoknak is megfelelni  - de addig, mivel nincsen más, igazán gazdaságos műszaki megoldás, kicsit még türelemmel kell várni.

árak

A valóban jó minőségű, professzionális LED fényforrások ára természetesen jóval magasabb, mint a már betiltás alatt lévő, izzók, higanytartalmú lámpák, és a kifutó, különféle fénycsövek árai. Ez teljesen érthető is, hiszen erősen high-tech termékkel van dolgunk, - melynek az előállítása alapanyag szinten sem olcsó dolog. Ami a lényeges, hogy töredék a fogyasztásuk, nincs karbantartás, extra hosszú az élettartamuk, és a világítási költség csökkenésből származó nyereség olyan sok, hogy a viszonylag nagyobb beruházási összeg még így is nagyon gyorsan megtérül. Használattól függően, általában 0,8-2-2,5 év alatt. A világítás felújítás gazdasági mérlegelése során az a döntő, hogy a (minőségi termékekkel megvalósított) ledes felújítás milyen műszaki előnyöket nyújt, és pénzügyileg mibe kerül. Végső soron, hogy ... mit hoz a konyhára. Ha pedig ezeket a szempontokat bármely más műszaki lehetőséggel összehasonlítjuk, akkor az derül ki, hogy a ledes felújítás többszörös megtakarítást, és többszörös tiszta hasznot eredményez. Mindent összevetve, az biztos, hogy már elavult technológiákba beruházni nem érdemes.

Néha felmerül a kérdés, hogy: a LED világítás most még drága, de ...? ... egy év múlva biztosan a felére megy majd le az ára.  NEM.

A professzionális világítástechnika nem úgy működik mint a szórakoztató elektronika világa, mert a kommersz termékeknél a marketing, az újdonság, a divat erősen árképző hatású. A digitális fényképezők és a lapos tévék világában ez valóban így van, azonban a fényforrás ledek gyártása már ismert, kiforrott, és bonyolult alaptechnológia, így csak sok éves távon várható a lassú árcsökkenés.

világítás megtakarítás

Kiszámolható, hogy nem éri meg várni, mert az alatt az idő alatt sokkal nagyobb az elmaradt megtakarítás, mint az árcsökkenés mértéke. Általában egy-másfél-két év alatt megtérül a ledes beruházás, ami azt jelenti, hogy 30-100% az éves nyereség, míg a várható árcsökkenés ennél jóval kevesebb összeg. Öszességében így azt lehet mondani, hogy az igazában már túlhaladott, toldozgatott fénycsöves műszaki megoldásokba nem érdemes beruházni, és egy régi, elavult rendszert még újabb évekre konzerválni. A jó választás a jó minőségű, európai termékekkel megvalósított led világítás bevezetése, ami gyors eredményt hoz, és hosszú időre megoldja a világítás ügyét. Mert minden hónap kidobott pénz. A döntéshozók azt mérlegelik, hogy a következő öt évre számítva mennyi a megtakarítás, mennyi a beruházás, és mennyi a tiszta haszon. 

A lényeg, hogy mibe kerül, és ...  mit hoz a konyhára  ...  

  

helyszíni világítás felmérés fényforrás minősítő mérés

Ha fontos a költségcsökkentés, és elindul a világítás felújítás, akkor az első lépés a jelenlegi világítási állapotok pontos felmérése. Ennek során feltérképezzük a helyiségekben  lévő különféle fényforrásokat és lámpatesteket, és ha szükséges, elvégezzük a hiteles fénymérést, vagy a munkavédelmi, szabványossági vizsgálatot is. A felmérés eredménye, és a helyi munkatársak helyzet-ismerete alapján, közösen alakítjuk ki a legjobb műszaki és gazdasági megoldást. A cél mindig a korszerűbb műszaki állapot, és az alacsonyabb világítási költség.

megvilágítás és teljesítmény mérés

teljesítmény, fogyasztás mérésfénymérésA világítási rendszerek avulása, a fényforrások öregedése, a berendezési tárgyak megváltozása miatt sokszor szükségessé válik a villamos teljesítmény felvétel, és a valós megvilágítási viszonyok megismerése.

OMH hitelesített mérőrendszereinkkel munkavédelmi, szabányossági megvilágítás mérést, a világítás rendszerek  felújításánál pedig úgynevezett, "előtte-utána" fény, és teljesítmény mérést végezünk partnereink telephelyén. Lehetnek beltéri, épületen belüli mérések, és lehetnek utcai és térvilágítási rendszerek minősítő mérései. A vizsgálat eredményéről hivatalos jegyzőkönyv készül.

A különböző fényforrások és világítástechnikai rendszerek vizsgálatát csak speciális fotometriai mérőrendszerek segítségével lehet elvégezni. Ezek a berendezések a szubjektív fényérzet fontos szempontja mellett, korrekt módon mutatják meg a különféle lámpák valóságos fénykibocsátását, sugárzási karakterisztikáját, színhőmérsékletét, teljesítmény felvételét. Fénytechnikai laboratóriumunkban lehetőség van ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzésére. 

 

led világítás felmérés tervezés kivitelezés felújítás korszerűsítés partnerség

Ügyfeleink világítás korszerűsítési feladatait nem csak kiemelkedő színvonalú, európai minőségi led fényforrás termékeinkkel szolgáljuk, hanem a korszerűsítés teljes elvégzésében is segítséget nyújtunk. Szükség esetén tervező és kivitelező partnereink együttműködésével, a komplett világítás felújítás minden feladatát elvégeztetjük. A kezdeti műszaki-gazdasági egyeztetés, a közös felújítási koncepció összeállítása, a világítás tervezés, a termékek, és a teljes villamossági kivitelezés. Hogy ne legyen Önnek ezzel semmi gondja. ...... Felmérjük, megtervezzük, leszállítjuk, beszereljük. ...... enerON partnerség. 

eneron led világítástechnika európai minőség öt év európai garancia

Európai minőségi termékek, a világon ma elérhető egyik legjobb fényforrások. Általános és speciális alkalmazásokra, ipari, irodai, kereskedelmi helyekre, irodákba, üzemcsarnokokba, raktárakba, magasraktárakba, boltokba, üzletekbe.

Chrome 1024x768    all rights reserved © enerON 2009      enerON Europe Magyarország Kft.